Δωρεά Ωαρίων

Η δωρεά ωαρίων είναι μια διαδικασία γονιμότητας όπου ένας ανώνυμος δότης δωρίζει τα ωάρια της σε μια λήπτρια γυναίκα προκειμένου να συλλάβει.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με δωρεά ωαρίων είναι μια απλή διαδικασία. Τα ωάρια των δωρητών λαμβάνονται και γονιμοποιούνται έξω από το σώμα της θηλυκής λήπτριας.

Τα ωάρια του δότη γονιμοποιούνται χρησιμοποιώντας είτε το σπέρμα του συντρόφου του ασθενούς είτε το σπέρμα του δότη από μια Τράπεζα Σπέρματος. Μερικά από τα γονιμοποιημένα έμβρυα τοποθετούνται στη συνέχεια στη μήτρα της λήπτριας. Αυτό επιτρέπει την κανονική ανάπτυξή τους.

Οι ειδικοί γονιμότητας της Μονάδας Γονιμότητας Χανίων μπορούν να σας βοηθήσουν στο ταξίδι δωρεάς ωαρίων. Ο Δρ Ματθαίος Φραϊδάκης και η 35ετής εμπειρία του στον τομέα της ανθρώπινης υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορούν να σας βοηθήσουν να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με τη δωρεά ωαρίων.

Πώς λειτουργεί η δωρεά ωαρίων

Η δωρεά ωαρίων επιτρέπει σε μια γυναίκα που δεν έχει άλλες επιλογές να πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει μητέρα.

Καθώς η δωρεά ωαρίων είναι μια αλτρουιστική πράξη, η λήπτρια δεν μπορεί να επιλέξει ή να φέρει δικό της δότη. Ομοίως, η δωρήτρια δεν μπορεί να λάβει πληρωμή για τη συνεισφορά της. Για νομικούς λόγους, τηρείται πάντα η εμπιστευτικότητα των δοτών.

Σε ποια στάδια και πότε συνιστάται η δωρεά ωαρίων;

  • Απώλεια της λειτουργικότητας των ωοθηκών
  • Επανειλημμένες αποβολές
  • Γενετικές ανωμαλίες που καθιστούν ακατάλληλη τη χρήση των δικών του ωαρίων
  • Προηγουμένως αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • Γυναίκες σε προχωρημένη ηλικία ή σε εμμηνόπαυση
  • Ανεπαρκής ανταπόκριση στη διέγερση των ωοθηκών κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια

Στάδιο 1: Η επιλογή και η ανάθεση του δωρητή

Ο γιατρός είναι υπεύθυνος για την επιλογή του δότη ωαρίου. Εξασφαλίζουν ότι ο δότης είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατός, ταιριάζοντας με τα φυσικά και ανοσολογικά χαρακτηριστικά της λήπτριας και της οικογένειάς της. Κάθε δότης είναι μεταξύ δεκαοκτώ και τριάντα πέντε ετών, πλήρως ικανός και σε καλή ψυχική και σωματική υγεία. Οι δότες υποβάλλονται σε εκτεταμένες ιατρικές και γυναικολογικές εξετάσεις. Έχουν επίσης ολοκληρωμένες εξετάσεις γενετικών δεικτών για να εγγυηθούν την υγεία τους.

Στάδιο 2: Εντομολογική ετοιμότητα του παραλήπτη

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης χρησιμοποιείται για την προετοιμασία της μήτρας του λήπτη. Ο ορμονικός έλεγχος και η απεικόνιση υπερήχων χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της πορείας της θεραπείας.

Στάδιο 3: Ανάκτηση ωαρίων δότη και καλλιέργεια εμβρύου

Θα κανονίσουμε να γίνει η συλλογή ωαρίων του δότη μόλις ο κατάλληλος αριθμός ωοθυλακίων αυξηθεί στο βέλτιστο μέγεθος.

Το βέλτιστο σπερματοζωίδιο επιλέγεται στο εργαστήριο με επεξεργασία του δείγματος σπέρματος, το οποίο μπορεί να προέρχεται από τη σύζυγο ή τον σύντροφο του ασθενούς ή από την Τράπεζα Σπέρματος. Χρησιμοποιώντας είτε την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση είτε τη μικροέγχυση σπέρματος (ICSI), η οποία συνεπάγεται την έγχυση ενός μόνο προεπιλεγμένου σπερματοζωαρίου στο κυτταρόπλασμα ενός ενήλικου ωαρίου, τα ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν με σπερματοζωίδιο.

Στάδιο 4: Τεστ για εγκυμοσύνη και εμβρυομεταφορά

Η διαδικασία της εμβρυομεταφοράς περιλαμβάνει την εισαγωγή των καλύτερων εμβρύων μέσω του κόλπου στη μήτρα. Είναι μια εξωνοσοκομειακή, ανώδυνη επέμβαση που δεν περιλαμβάνει νοσηλεία ή ηρεμιστικό. Διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και γίνεται στο χειρουργείο. Η ασθενής θα συνεχίσει να λαμβάνει ορμονοθεραπεία μετά τη διαδικασία για να αυξήσει την πιθανότητα επιτυχίας μιας πιθανής εγκυμοσύνης.

Εάν ο ασθενής έχει πλεονάζοντα, υγιή, βιώσιμα έμβρυα, αυτά θα κρυοσυντηρηθούν (μέσω υαλοποίησης), επιτρέποντας μια κατεψυγμένη εμβρυομεταφορά σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Είναι δυνατό να γίνει το τεστ εγκυμοσύνης δεκαέξι ημέρες μετά την ανάκτηση ωαρίων από τη δότρια.

Share This Page!