
Εξωσωματική Γονιμοποίηση – IVF
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ένα εξελιγμένο σύνολο διαδικασιών υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής που έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Ουσιαστικά, η εξωσωματική είναι μια θεραπεία που αντιμετωπίζει τη στειρότητα, κατάσταση κατά την οποία τα περισσότερα ζευγάρια δεν μπορούν να συλλάβουν παρά την προσπάθεια τουλάχιστον ενός έτους. Επίσης, η εξωσωματική γονιμοποίηση καθιστά δυνατό να αποφευχθεί η μετάδοση γενετικών ζητημάτων σε ένα παιδί.
Η ηλικία σας και ο λόγος της υπογονιμότητάς σας είναι μόνο δύο από τις πολλές μεταβλητές που επηρεάζουν τις πιθανότητές σας να συλλάβετε ένα υγιές παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ωστόσο, η ιατρική ομάδα της Μονάδας Γονιμότητας Χανίων, η οποία εποπτεύεται από τον Δρ Ματθαίο Φραϊδάκη, μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η καλύτερη για εσάς, πώς λειτουργεί και τι να φροντίσετε, παρέχοντας εγγύηση 35 ετών εμπειρίας στον τομέα της ανθρώπινης υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Οι λόγοι για να κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση
Τα γενετικά προβλήματα ή η υπογονιμότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να είστε σε θέση να εξερευνήσετε άλλες επιλογές θεραπείας που συνεπάγονται λιγότερες ή καθόλου σωματικές διαδικασίες πριν υποβληθείτε σε εξωσωματική γονιμοποίηση για υπογονιμότητα. Τα φάρμακα γονιμότητας, για παράδειγμα, μπορεί να διεγείρουν τις ωοθήκες να παράγουν περισσότερα ωάρια. Κοντά στη στιγμή της ωορρηξίας, όταν μια ωοθήκη παράγει ένα ωάριο, το σπέρμα εισάγεται απευθείας στη μήτρα μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ενδομήτριας σπερματέγχυσης.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση συνιστάται περιστασιακά ως η κύρια θεραπεία για τη στειρότητα σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Μπορείτε επίσης να την κάνετε εάν έχετε συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις. Η εξωσωματική γονιμοποίηση, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια πιθανότητα εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε:
Προβλήματα με την ωορρηξία
Υπάρχουν λιγότερα ωάρια προσβάσιμα για τη γονιμοποίηση του σπέρματος εάν η ωορρηξία απουσιάζει ή είναι σπάνια.
Ενδομητρίωση
Αυτή η ασθένεια προκαλείται από ιστό που αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα και μοιάζει με την επένδυση της μήτρας. Η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες επηρεάζονται συχνά από την ενδομητρίωση.
Ινομυώματα της μήτρας
Οι όγκοι στη μήτρα ονομάζονται ινομυώματα. Συνήθως δεν είναι καρκίνος. Σε άτομα ηλικίας 30 και 40 ετών, είναι τυπικά. Ένα γονιμοποιημένο ωάριο μπορεί να έχει δυσκολία να προσκολληθεί στην επένδυση της μήτρας εάν έχει ινομυώματα.
Βλάβη ή απόφραξη της σάλπιγγας
Οι σάλπιγγες μεταφέρουν ωάρια από τις ωοθήκες στη μήτρα. Είναι δύσκολο να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο ή να περάσει ένα έμβρυο στη μήτρα εάν και οι δύο σωλήνες είναι κατεστραμμένοι ή φραγμένοι.
Υπογονιμότητα χωρίς γνωστή αιτία
Αυτό συμβαίνει όταν η υπογονιμότητα ενός ατόμου δεν μπορεί να εξηγηθεί με εξετάσεις.
Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση αντισύλληψης
Για την μόνιμη πρόληψη της εγκυμοσύνης, οι σάλπιγγες μπορούν να κοπούν ή να φράξουν κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας γνωστής ως απολίνωση των σαλπίγγων. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι χρήσιμη εάν θέλετε να μείνετε έγκυος μετά από απολίνωση των σαλπίγγων. Εάν δεν μπορείτε ή δεν μπορείτε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αναστροφή της σαλπιγγικής απολίνωσης, αυτό μπορεί να είναι μια πιθανότητα για εσάς.
Προστασία της γονιμότητας λόγω διάγνωσης καρκίνου ή άλλων ιατρικών ζητημάτων
Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μια βιώσιμη επιλογή εάν ετοιμάζεστε να ξεκινήσετε τη θεραπεία του καρκίνου και εξακολουθείτε να θέλετε να κάνετε παιδί στο μέλλον. Οι ωοθήκες τους μπορούν να δώσουν ωάρια, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να διατηρηθούν για μελλοντική χρήση. Μια άλλη επιλογή είναι να γονιμοποιήσετε τα ωάρια και να τα καταψύξετε ως έμβρυα για μελλοντική χρήση.
Προβλήματα που σχετίζονται με το σπέρμα
Τα σπερματοζωάρια μπορεί να έχουν δυσκολία στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου εάν είναι λίγα σε ποσότητα ή εάν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα ή την κινητικότητά τους. Μια διαβούλευση με έναν ειδικό υπογονιμότητας μπορεί να είναι απαραίτητη εάν οι ιατρικές εξετάσεις αποκαλύψουν ανωμαλίες στο σπέρμα προκειμένου να καθοριστεί εάν υπάρχουν θεραπεύσιμα ζητήματα ή άλλες ανησυχίες για την υγεία.
Κληρονομική πάθηση
Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να προτείνει μια διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης εάν εσείς ή ο σύντροφός σας κινδυνεύετε να μεταδώσετε μια γενετική ασθένεια στο παιδί σας. Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος είναι ο όρος για αυτό. Μετά τη γονιμοποίηση και τη συγκομιδή, τα ωάρια εξετάζονται για συγκεκριμένα γενετικά ζητήματα. Ωστόσο, δεν είναι όλες αυτές οι ασθένειες ανιχνεύσιμες. Έμβρυα που φαίνεται να είναι απαλλαγμένα από γενετικά ελαττώματα μπορεί να εμφυτευθούν στη μήτρα.
Επίσης, ένα άτομο μπορεί να επιλέξει να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση με ένα παρένθετο για να φέρει ένα έμβρυο εάν δεν έχει λειτουργική μήτρα ή εάν η εγκυμοσύνη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του. Αναφερόμαστε στο άτομο ως φορέα κύησης. Σε αυτήν την περίπτωση, το σπέρμα γονιμοποιεί τα ωάρια σας, αλλά τα προκύπτοντα έμβρυα εναποτίθενται στη μήτρα του φορέα κύησης.
Μέθοδοι προετοιμασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης
Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε μια αξιόπιστη κλινική γονιμότητας. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το ποσοστό επιτυχίας μιας κλινικής γονιμότητας. Αυτά αποτελούνται από τις ηλικίες και τις παθήσεις των ασθενών που αντιμετωπίζουν, εκτός από τις μεθόδους περίθαλψης της κλινικής. Ένας εκπρόσωπος της κλινικής θα πρέπει να μπορεί να σας παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τις αμοιβές που σχετίζονται με κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Εσείς και ο σύντροφός σας πιθανότατα θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε μια σειρά από εξετάσεις προληπτικού ελέγχου πριν ξεκινήσετε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης με τα δικά σας ωάρια και σπέρμα. Αυτά αποτελούνται από:
- Έλεγχος για αποθεματικό ωοθηκών: Αυτό συνεπάγεται τη λήψη εξετάσεων αίματος για τον προσδιορισμό του αποθέματος ωαρίων του σώματος. Ένα άλλο όνομα για αυτό είναι προμήθεια αυγών. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων, που συχνά συνδυάζονται με υπερηχογράφημα ωοθηκών, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του πώς θα αντιδράσουν οι ωοθήκες σας στα φάρμακα γονιμότητας.
- Εξέταση σπέρματος: Το υγρό που περιέχει σπέρμα ονομάζεται σπέρμα. Η ανάλυσή του μπορεί να επαληθεύσει την ποσότητα, τη μορφή και την κινητικότητα του σπέρματος. Αυτή η δοκιμή θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην προκαταρκτική αξιολόγηση της γονιμότητας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί λίγο πριν ξεκινήσει ένας κύκλος θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.
- Έλεγχος για μολυσματικές ασθένειες: Τόσο εσείς όσο και ο σύζυγός σας θα υποβληθείτε σε έλεγχο για ασθένειες όπως ο HIV.
- Η εξέταση της μήτρας: Πριν από την έναρξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εξετάζεται η επένδυση της μήτρας. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη διενέργεια εξέτασης υπερηχοϋστερογραφίας. Ένας πολύ μικροσκοπικός πλαστικός σωλήνας χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υγρού από τον τράχηλο στη μήτρα. Το υγρό βοηθά στη δημιουργία εικόνων υπερήχων της επένδυσης της μήτρας που είναι πιο λεπτομερείς. Μια εξέταση γνωστή ως υστεροσκόπηση μπορεί να είναι μέρος της εξέτασης της μήτρας. Για να δείτε μέσα στη μήτρα, ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτιζόμενο τηλεσκόπιο διέρχεται από τον τράχηλο και τον κόλπο.
Πριν τη διαδικασία
Πριν ξεκινήσετε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, εξετάστε τις ακόλουθες σημαντικές ερωτήσεις:
Πόσα έμβρυα πρόκειται να εμφυτευθούν;
Η ηλικία και η ποσότητα των ωαρίων που συλλέγονται είναι σημαντικοί παράγοντες για τον καθορισμό του αριθμού των εμβρύων που εμφυτεύονται στη μήτρα. Με εξαίρεση εκείνους που χρησιμοποιούν νεαρά ωάρια δότες, έμβρυα που έχουν ελεγχθεί γενετικά ή σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις, περισσότερα έμβρυα μεταφέρονται συνήθως επειδή τα ηλικιωμένα άτομα έχουν μικρότερη συχνότητα προσκόλλησης γονιμοποιημένων ωαρίων στην επένδυση της μήτρας.
Η πλειονότητα των ειδικών γιατρών τηρεί αυστηρά πρωτόκολλα προκειμένου να αποφευχθεί η πολύδυμη κύηση που οδηγεί σε τρίδυμα ή περισσότερα. Υπάρχουν νομικοί περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των εμβρύων που μπορούν να μεταμοσχευθούν σε διαφορετικά έθνη. Βεβαιωθείτε ότι η ποσότητα των εμβρύων που θα εισαχθούν στη μήτρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση μεταφοράς είναι κάτι στο οποίο συμφωνείτε εσείς και η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας.
Πώς θα χειριστείτε τυχόν υπερβολικά έμβρυα;
Επιπλέον έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν και να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που χρειαστούν αργότερα. Αν και δεν θα περάσει κάθε έμβρυο τη διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης, η πλειοψηφία θα το κάνει.
Η κατεψυγμένα έμβρυα μπορεί να μειώσει το κόστος και την επεμβατικότητα των επόμενων κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Εναλλακτικά, μπορεί να μπορείτε να δώσετε τυχόν επιπλέον κατεψυγμένα έμβρυα σε διαφορετικό ζευγάρι ή ερευνητικό κέντρο. Μπορεί επίσης να αποφασίσετε να πετάξετε τυχόν επιπλέον έμβρυα. Βεβαιωθείτε, προτού δημιουργηθούν περαιτέρω έμβρυα, ότι αισθάνεστε άνετα να λαμβάνετε αποφάσεις για αυτά.
Πώς θα διαχειρίζατε τις πολύδυμες εγκυμοσύνες
Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές εγκυμοσύνες εάν εμφυτευθούν περισσότερα από ένα έμβρυα στη μήτρα σας. Εσείς και η υγεία των παιδιών σας διακυβεύεστε εξαιτίας αυτού. Η επέμβαση μείωσης του εμβρύου είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να γεννήσει λιγότερα, πιο υγιή βρέφη σε ορισμένες περιπτώσεις. Μια μεγάλη απόφαση με ηθικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές προεκτάσεις είναι η μείωση του εμβρύου.
Έχετε εξετάσει τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση φορέα κύησης, ωαρίων δωρεάς, σπέρματος ή εμβρύων;
Μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τις ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των νομικών δικαιωμάτων του δότη, συμβουλευόμενοι έναν σύμβουλο που έχει λάβει εκπαίδευση σε θέματα δωρητή. Για να σας βοηθήσουμε να γίνετε νόμιμοι γονείς ενός εμβρύου που αναπτύσσεται στη μήτρα σας, μπορεί επίσης να χρειαστείτε νομική βοήθεια για την κατάθεση δικαστικών εγγράφων.
Τι να περιμένετε
Με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρεις εβδομάδες. Μπορεί να διαρκέσει περισσότερους από έναν κύκλους. Τα βήματα ενός κύκλου είναι τα εξής:
Διαδικασία κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την παραγωγή ώριμων ωαρίων
Προκειμένου να παρακινηθούν οι ωοθήκες να παράγουν ωάρια αντί για το μοναχικό ωάριο που συνήθως αναπτύσσεται κάθε μήνα, ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης ξεκινά με τη χρήση ορμονών που δημιουργούνται σε εργαστήριο. Επειδή ορισμένα ωάρια δεν θα γονιμοποιηθούν ή δεν θα αναπτυχθούν σωστά όταν συνδυαστούν με το σπέρμα, απαιτούνται πολλά ωάρια.
Μερικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για:
- Διέγερση ωοθηκών: Ενδέχεται να σας χορηγηθούν εμβόλια ορμονών που βοηθούν στην ανάπτυξη πολλών ωαρίων ταυτόχρονα. Η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) ή και τα δύο μπορεί να συμπεριληφθούν στην ένεση.
- Προωθήστε την ωριμότητα των ωαρίων: Τα ωάρια μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν έτοιμα να απελευθερωθούν από τα ωοθυλάκια ή τους σάκους τους στις ωοθήκες με τη χρήση μιας ορμόνης που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) ή άλλων φαρμάκων.
- Αναβολή της ωορρηξίας: Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν το σώμα να απελευθερώσει πρόωρα τα αναπτυσσόμενα ωάρια.
- Ετοιμάστε την επένδυση της μήτρας: Την ημέρα της επέμβασης για τη συγκομιδή των ωαρίων σας, μπορεί να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα προγεστερόνης. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε αυτά τα συμπληρώματα κατά τη στιγμή της εμβρυομεταφοράς. Αυξάνουν την πιθανότητα ένα γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην επένδυση της μήτρας.
Το πότε και ποια φάρμακα θα παίρνετε είναι απόφαση του γιατρού σας.
Συνήθως, η διέγερση των ωοθηκών διαρκεί μία έως δύο εβδομάδες πριν τα αυγά σας είναι έτοιμα για συγκομιδή κατά τη διαδικασία εξαγωγής ωαρίων. Για να προσδιορίσετε πότε γίνονται τα αυγά, μπορεί να χρειαστείτε:
- Κολπικό υπερηχογράφημα, μια διαγνωστική διαδικασία που παρακολουθεί την ανάπτυξη των ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Αυτοί είναι οι ωοθήκες που ωριμάζουν με υγρό.
- Εξέταση αίματος για να δείτε πώς αντιδράτε σε φάρμακα που διεγείρουν τις ωοθήκες. Καθώς τα ωοθυλάκια μεγαλώνουν, τα επίπεδα οιστρογόνων συχνά αυξάνονται. Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης επιμένουν μέχρι και μετά την ωορρηξία.
Οι γύροι εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί περιστασιακά να χρειαστεί να σταματήσουν πριν από τη συγκομιδή των ωαρίων. Μεταξύ των αιτιών αυτού είναι:
- Ανεπαρκής ανάπτυξη των ωοθυλακίων.
- Πολύ νωρίς είναι η ωορρηξία.
- Η ανάπτυξη περίσσειας ωοθυλακίων αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
- Προκύπτουν άλλα προβλήματα υγείας.
Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας μπορεί να προτείνει την προσαρμογή του φαρμάκου ή της δοσολογίας σας εάν ο κύκλος σας διακοπεί. Οι μελλοντικοί γύροι εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να δουν καλύτερη ανταπόκριση ως αποτέλεσμα αυτού. Εναλλακτικά, μπορεί να σας πουν ότι χρειάζεστε δότη ωαρίων.
Εξαγωγή ωαρίων για εξωσωματική γονιμοποίηση
Έτσι συλλέγονται τα αυγά από τη μία ή και τις δύο ωοθήκες. Συμβαίνει σε μια κλινική ή στο ιατρείο σας. Η επέμβαση πραγματοποιείται 34-36 ώρες πριν από την ωορρηξία και μετά την τελευταία δόση του φαρμάκου γονιμότητας.
- Θα σας χορηγηθούν φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να σας αποτρέψει από το να αισθανθείτε πόνο πριν την εξαγωγή αυγού.
- Για τον εντοπισμό των ωοθυλακίων, ένας εξοπλισμός υπερηχογραφίας εισάγεται στον κόλπο. Αυτοί είναι οι σάκοι των ωοθηκών που συγκρατούν μεμονωμένα ωάρια. Στη συνέχεια, τα ωάρια εξάγονται εισάγοντας μια λεπτή βελόνα στον κόλπο και στα ωοθυλάκια χρησιμοποιώντας υπερηχογραφική καθοδήγηση. Αναφερόμαστε σε αυτή τη διαδικασία ως διακολπική αναρρόφηση με υπερηχογράφημα.
- Σε περίπτωση που αυτή η μέθοδος πρόσβασης στις ωοθήκες σας δεν είναι δυνατή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπερηχογράφημα της περιοχής του στομάχου για να καθοδηγήσει τη βελόνα μέσω του στομάχου και στις ωοθήκες. Χρησιμοποιώντας μια βελόνα συνδεδεμένη σε μια συσκευή αναρρόφησης, τα ωάρια εξάγονται από τα ωοθυλάκια. Μπορείτε να εξαγάγετε πολλά αυγά σε περίπου είκοσι λεπτά.
- Μπορεί να εμφανίσετε κράμπες και αίσθημα πίεσης ή πληρότητας μετά τη θεραπεία.
- Τα ανεπτυγμένα αυγά επωάζονται σε υγρό μέσο. Σε μια προσπάθεια δημιουργίας εμβρύων, ώριμα, υγιή ωάρια θα συνδυαστούν με το σπέρμα. Αλλά δεν μπορεί κάθε ωάριο να γονιμοποιηθεί με επιτυχία.
Εξαγωγή σπέρματος για εξωσωματική γονιμοποίηση
Το πρωί της ωοληψίας, πρέπει να ληφθεί δείγμα σπέρματος στο ιατρείο ή στην κλινική σας εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το σπέρμα του συντρόφου σας. Εναλλακτικά, το σπέρμα μπορεί να καταψυχθεί μετά τη συλλογή εκ των προτέρων.
Ο αυνανισμός είναι η πιο κοινή μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη λήψη δείγματος σπέρματος. Εάν ένα άτομο δεν μπορεί να εκσπερματώσει ή το σπέρμα του στερείται σπέρματος, μπορεί να δοκιμάσει εναλλακτικές τεχνικές. Για παράδειγμα, η αναρρόφηση των όρχεων είναι μια τεχνική που αφαιρεί το σπέρμα απευθείας από τον όρχι χρησιμοποιώντας βελόνα ή χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σπέρμα δότη. Στο εργαστήριο, το σπέρμα απομονώνεται από το σπερματικό υγρό.
Γονιμοποίηση
Είναι δυνατό να επιχειρηθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων με σπέρμα χρησιμοποιώντας δύο δημοφιλείς μεθόδους:
- Συμβατική σπορά: Τα ώριμα ωάρια και το υγιές σπέρμα συνδυάζονται και στεγάζονται σε έναν ρυθμιζόμενο χώρο γνωστό ως θερμοκοιτίδα.
- Έγχυση ενδοκυτταροπλασματικού σπέρματος (ICSI): Κάθε πλήρως ανεπτυγμένο ωάριο λαμβάνει μια ένεση ενός υγιούς σπέρματος. Όταν η ποσότητα ή η ποιότητα του σπέρματος είναι πρόβλημα, χρησιμοποιείται συχνά το ICSI. Επιπλέον, εάν οι προσπάθειες γονιμοποίησης προηγούμενων κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης απέτυχαν, αυτή η επιλογή μπορεί να δοκιμαστεί.
Πριν από την εμφύτευση των εμβρύων στη μήτρα, θα μπορούσαν να προταθούν επιπλέον θεραπείες σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά αποτελούνται από:
- Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη: Ένα έμβρυο «εκκολάπτεται» από τη λεπτή μεμβράνη που το περιβάλλει περίπου πέντε έως έξι ημέρες μετά τη σύλληψη. Αυτό επιτρέπει στο έμβρυο να προσκολληθεί στην επένδυση της μήτρας.
Μια μέθοδος που ονομάζεται υποβοηθούμενη εκκόλαψη μπορεί να προταθεί εάν είστε μεγαλύτερης ηλικίας και επιθυμείτε να μείνετε έγκυος ή εάν προηγούμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης απέτυχαν. Λίγο πριν από την εισαγωγή του εμβρύου στη μήτρα, δημιουργείται μια τρύπα στη μεμβράνη του εμβρύου. Αυτό διευκολύνει την εκκόλαψη και την προσκόλληση του εμβρύου στην επένδυση της μήτρας. Για κατεψυγμένα αυγά ή έμβρυα, η υποβοηθούμενη εκκόλαψη είναι επίσης χρήσιμη, καθώς η κατάψυξη μπορεί να σκληρύνει τη μεμβράνη.
- Γενετικός έλεγχος πριν από την εμφύτευση: Τα έμβρυα αφήνονται να αναπτυχθούν στον επωαστήρα μέχρι να είναι έτοιμα για τη λήψη ενός μικροσκοπικού δείγματος. Το δείγμα εξετάζεται για τον έλεγχο συγκεκριμένων γενετικών διαταραχών ή του κατάλληλου αριθμού χρωμοσωμάτων, τα οποία είναι δομές του DNA που μοιάζουν με νήματα. Κάθε κύτταρο περιέχει συνήθως 46 χρωμοσώματα. Είναι δυνατή η μεταφορά εμβρύων στη μήτρα που δεν έχουν χρωμοσώματα ή γονίδια που επηρεάζονται.
Ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ένας γονέας να μεταδώσει ένα γενετικό πρόβλημα. Δεν μπορεί να απαλλαγεί εντελώς από τον κίνδυνο. Ο προγεννητικός έλεγχος μπορεί ακόμα να συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εμβρυομεταφορά κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση
Η διαδικασία εμφύτευσης ενός ή περισσότερων εμβρύων στη μήτρα λαμβάνει χώρα σε μια κλινική ή στο ιατρείο σας. Συνήθως συμβαίνει δύο έως έξι ημέρες μετά τη συλλογή των ωαρίων.
- Για να βοηθήσετε στη χαλάρωση σας, μπορεί να χορηγηθεί ένα ελαφρύ ηρεμιστικό. Αν και η διαδικασία είναι συνήθως ανώδυνη, μπορεί να έχετε κάποια μέτρια ενόχληση.
- Ο καθετήρας είναι ένας μακρύς, λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας που εισάγεται στον κόλπο, περνά από τον τράχηλο της μήτρας και εισέρχεται στη μήτρα.
- Μια σύριγγα προσαρτημένη στο άκρο του καθετήρα συγκρατεί ένα ή περισσότερα έμβρυα σε μικρό όγκο υγρού.
- Το έμβρυο ή τα έμβρυα εισάγονται στη μήτρα χρησιμοποιώντας τη σύριγγα.
Ένα έμβρυο θα προσκολληθεί στην επένδυση της μήτρας σας περίπου 6 έως 10 ημέρες μετά την ανάκτηση ωαρίου εάν η θεραπεία είναι επιτυχής.
Μετά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης
Μετά τη μεταφορά του εμβρύου, μπορείτε να συνεχίσετε το κανονικό καθημερινό σας πρόγραμμα. Μπορεί να έχετε ακόμα διευρυμένες ωοθήκες, οπότε μπορεί να αισθάνεστε άβολα κατά τη διάρκεια του σεξ ή κατά τη διάρκεια έντονων δραστηριοτήτων. Μάθετε από την ομάδα φροντίδας σας για πόσο καιρό πρέπει να τα αποφεύγετε.
Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν:
- Λίγο μετά τη διαδικασία, περάστε μια μικρή ποσότητα διαυγούς ή κόκκινου υγρού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τράχηλος υποβλήθηκε σε βαμβάκι πριν από την εμβρυομεταφορά.
- Ευαισθησία στους μαστούς που προκαλείται από υπερβολικά οιστρογόνα.
- Μικρή διάταση.
- Ελαφριές κράμπες.
Εάν εμφανίσετε εκτεταμένη κολπική αιμορραγία ή μέτριο έως σοβαρό πόνο μετά την εμβρυομεταφορά, επικοινωνήστε με την ομάδα φροντίδας σας. Είναι πιθανό ότι θα χρειαστείτε παρακολούθηση για πιθανές συνέπειες όπως μόλυνση, συστροφή ωοθηκών και σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Αποτελέσματα
Κάνετε μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσετε εάν είστε έγκυος τουλάχιστον 12 ημέρες μετά την ανάκτηση ωαρίων.
- Εάν είστε έγκυος, πιθανότατα θα παραπεμφθείτε για προγεννητική φροντίδα σε μαιευτήρα ή άλλο ειδικό για την εγκυμοσύνη.
- Θα σταματήσετε να παίρνετε προγεστερόνη και πιθανότατα θα ξεκινήσετε την περίοδό σας σε μια εβδομάδα εάν δεν είστε έγκυος. Εάν έχετε ακανόνιστη αιμορραγία ή δεν έχετε περίοδο, καλέστε την ομάδα φροντίδας σας. Η ιατρική σας ομάδα μπορεί να σας συστήσει ενέργειες για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος την επόμενη φορά, εάν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε άλλο γύρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μετά τη χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η πιθανότητα να έχετε ένα υγιές παιδί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:
- Η ηλικία της μητέρας. Χρησιμοποιώντας τα δικά σας ωάρια κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό είναι μεγαλύτερες όσο νεότεροι είστε. Σε άτομα άνω των 40 συνιστάται συχνά να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης δωρεών ωαρίων σε διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, προκειμένου να αυξηθεί η πιθανότητα επιτυχίας.
- Κατάσταση εμβρύων. Σε σύγκριση με τις λιγότερο ανεπτυγμένες εμβρυομεταφορές, οι πιο ανεπτυγμένες εμβρυομεταφορές σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν περνά κάθε έμβρυο στο στάδιο της ανάπτυξης. Συζητήστε το συγκεκριμένο θέμα σας με την ομάδα φροντίδας σας.
- Προηγούμενα αρχεία αναπαραγωγής. Τα άτομα που έχουν γεννήσει προηγουμένως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας με την εξωσωματική γονιμοποίηση από εκείνα που δεν έχουν γεννήσει ποτέ. Τα ποσοστά αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι υψηλότερα για όσους έχουν ήδη επιχειρήσει τη διαδικασία περισσότερες από μία φορές.
- Ο λόγος πίσω από τη στειρότητα. Η φυσιολογική παραγωγή ωαρίων αυξάνει την πιθανότητα να μπορέσετε να συλλάβετε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα άτομα με σοβαρή ενδομητρίωση έχουν μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας με θεραπείες υπογονιμότητας σε σύγκριση με εκείνα των οποίων η αιτία είναι άγνωστη.
- Όψεις του τρόπου ζωής. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός ασθενούς με εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι καπνιστές έχουν συχνά λιγότερα ωάρια που εξάγονται κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης και μπορεί να εμφανίσουν περισσότερες αποβολές. Επιπλέον, η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να μείνει κάποιος έγκυος και να κάνει παιδιά. Ο εθισμός στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον υπερβολικό καφέ και ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να είναι επιζήμιος.